مطالب گوناگون و یاد داشت های احمد بلال

زمانی بود که یک موضوع را در موتور های جستجوگر جستجو میکردم اما نمی یافتم. به همین خاطر خواستم یک ویبلاک پر محتوا و خوب بنویسم

مطالب گوناگون و یاد داشت های احمد بلال

زمانی بود که یک موضوع را در موتور های جستجوگر جستجو میکردم اما نمی یافتم. به همین خاطر خواستم یک ویبلاک پر محتوا و خوب بنویسم

کالا و اقسام آن :

کالا : از نظر عموم، کالا به اسباب و اساس و امسال اینها گفته میشود. اما در اقتصاد تعریف گسترده تری از آن وجود دارد و به تمام وسایلی که نیازهای انسان را بطور مستقیم ویا غیر مستقیم برآورده میکنند، کالا گفته میشود.

اقسام کالا : از نگاه علمی کالا به دو قسمت مجانی و اقتصادی تقسیم شده است :

 

کالای مجانی : به تمام کالاهائیکه به سبب فعالیت های انسان تولید نمیشود و خداوند بزرگ آنها را بصورت رایگان در طبیعت در اختیار بشر قرار داده است ، کالای مجانی و یا رایگان میگویند. مانند: هوا، نور آفتاب و ... . از آنجا که انسان برای تولید این کالا ها زحمت نکشیده است ، لذا برای اکتساب آن نیز حاضر به پرداخت بهائی نیست. اما کارشناسان اقتصاد این تعریف را رد میکنند و معتقد اند بطور کلی ، کالای مجانی وجود ندارد . آنها اعتقاد دارند ، مصارف گزافی که امروزه بطور مسقیم و غیرمستقیم صرف رفع آلودگی هوا و یا بهره گیری از نور آفتاب میشود ، نشان میدهد که این کالا ها مجانی نیستند  و چنانچه این مصارف صورت نگیرد زندگی انسان به مخاطره خواهد افتاد.

 

کالای اقتصادی : همانگونه که گفته شد بشر قادر به تأمین همه نیازهای خود در طبیعت بصورت رایگان نیست . این بدان معنا است که اکثر کالاهای مورد نیاز انسان که متناسب با رفع نیاز وی است، به اندازه کافی در اختیار او قرار ندارد ، این نوع کالا های را در تولید و ایجاد آن محدودیت وجود دارد ، کالای اقتصادی میگویند. علم اقتصاد به بررسی شیوه های میپردازد که افراد و جوامع از میان روش های مختلف استفاده از منابع کمیاب برای تأمین خواست های خود برمیگزینند. از آنجا که کالای اقتصادی بها دارد ، انسان ناگذیر است تا بهترین شیوه را برای انتخاب و مصرف کالاهای اقتصادی برگزیند.

 

انواع کالا های اقتصادی : انواع کالا های اقتصادی بشکل زیر تقسیم بندی میشوند :

 

کالای مرئی (مادی) : به کالا هایکه قابل رویت باشند ، کالائی مرئی یا مادی گفته میشود. مانند انواع کالا های صنعتی ، ساختمانی ، غذائی ، طبی و ... .

 

کالای نامرئی (خدماتی) : به کالا هایکه قابل رویت نیستند بلکه آثاری ناشی از آن در خدمت نیاز های بشری است ، کالا های نامرئی یا خدماتی گفته میشود مانند خدمات آموزشی ، مشاوره ای ، بیمه ای ، بانکی ، حمل و نقل .

 

کالای مصرفی : به کالا هایکه پس از تولید مستقیماً قابلیت مصرف پیدا میکنند، کالای مصرفی گفته میشود. مانند انواع قطعات صنعتی، لوازم مصرفی ، مواد غذائی ، لوازم خانگی و غیره .

 

کالای سرمایه ای (تولیدی) : به کالا های گفته میشود که در فرایند تولید ، جهت تولید کالاهای دیگر مورد استفاده قرار میگیرند. مانند ماشین و آلات تولیدی و غیره .

 

کالای مکمل : به کالا هایکه به موازات یکدیگر مورد تقاضای مشتری قرار میگیرند ، کالا های مکمل گفته میشود. مانند قند و چای ، موتر و تیل .

 

کالای جانشین : برخی از کالاها قابلیت جانشینی برای کالای دیگر دارند. مانند شکر به جای قند ، گوگرد به جای لایتر، گوشت مرغ به جای گوشت گوسفند، و غیره .

 

کالای با دوام : به کالا هایکه در مدت زمان طولانی مورد استفاده قرار میگیرند ، کالای بادوام گفته میشود ، کالای بادوام مشمول کالا های مصرفی مانند لوازم خانگی ( یخچال ، ماشین لباس شوئی ، اتو ، کولر و... ) و کالا های سرمایه ای ( انواع ماشین و آلات ) و غیره هستند.

 

کالای بی دوام : به کالا هایکه بطور معقول یکبار مصرف میشوند کالای بی دوام گفته میشود. مانند انواع مواد غذائی و لوازم مصرفی و ... .

 

کالا های خوب و کالا های بد : کالا های خوب به آن دسته از کالا و خدماتی گفته میشود که مشتری مقادیر بیشترش را بر مقادیر کمتر ترجیح میدهد. ویا بر عکس کالای بد به کالای گفته میشود که مشتری مقادیر کمترش را بر مقادیر بیشتر ترجیح میدهد. بنابرین خوب یا بد بودن کالا به نظر و رفتار مشتری و مصرف کننده بستگی دارد و به خود کالا مربوط نمیشود.

 

کالای خنثی : کالای خنثی به کالای گفته میشود که رفتار مشتری نسبت به آن بی تفاوت است ، مثلاً برای کسیکه که سگرت نمیکشد این کالا ، یک کالای خنثی است .

 

کالای عادی (نرمال) : چنانچه تغییرات در درآمد مشتری با تغییرات در مصرف کالای او همسو باشد آن کالا ، کالای عادی یا نرمال است. یعنی چنانچه افزایش درآمد مشتری، سبب افزایش مصرف کالا ویا کاهش درآمد وی ، موجب کاهش مصرف آن کالا شود ، کالای نرمال به حساب میاید.

 

کالای غیرعادی (غیرنرمال) : چنانچه تغییرات در درآمد مشتری، همسوئی با تغییرات در مصرف وی نداشته باشد یعنی با افزایش درآمد ، مصرف وی از آن کالا کاهش ویا برعکس با کاهش درآمد ، مصرف او از آن کالا افزایش یابد، کالای مورد مصرف مشتری کالای غیر عادی است. نرمال ویا غیرنرمال بودن کالا مربوط به درآمد مشتری میگردد.

 

کالای مبنا : به کالای گفته میشود که چند کالای دیگر با آن مقایسه میگردند و مبنای سنجس کالا های دیگر به حساب میایند. مثلاً چنانچه گفته میشود، یک کیلو گوشت برابر است با چهار ساعت کار یا بهای یک پیراهن برابر است با سه ساعت کار. دراینجا ساعت کار کالای مبنا است زیرا مبنای سنجش کالاهای دیگر قرار گرفته است.

 

کالای ضروری : به کالاها و خدماتی گفته میشود که نیازهای حیاتی مشتری را تأمین میکنند ، مانند دارو  .

 

کالای اساسی : به کالا و خدمات گفته میشود که نیازهای اساسی مشتری را تأمین میکنند ، مانند آب .

 

کالای لوکس : به کالا و خدماتی گفته میشود که مشتری برای تأمین نیاز خود از روند عادی و یکنواخت توانائی و استعداد خویش بهره نمیگیرد. درین مورد نیز باید توجه داشت که لوکس بودن یک کالا به خود کالا مربوط نمیشود بلکه درآمد  و رفتار مشتری موجب لوکس شدن آن کالا خواهد شد. مثلاً ممکن است موبل و فرنیچر برای خانواده با درآمد کمتر یک کالای لوکس محسوب گردد در حالیکه برای یک خانواده با درآمد بیشتر این کالا یک کالای عادی خواهد بود.

 

کالای عمومی : بسیاری از کالاها و خدمات را افراد از طریق بازار تأمین نمیکنند بلکه این کالا و خدمت بطور عمومی یا مشترک بکار گرفته میشوند. مثلاً خدمات جمع آوری ذباله شهر، استفاده از پارک ها، دفاع ملی از جمله کالاهای عمومی محسوب میگردند.

 

کالای سوبسیدی : در برخی کشورها دولت برای اعمال سیاست های خود به ویژه برای تأمین عدالت اجتماعی ، برخی از کالا های اساسی و مورد نیاز عامه مردم را با قیمت های پائین تر از قیمت های موجود در بازار عرضه میکند و تفاوت بهای آنرا از بودجه عمومی تأمین میکند. مانند دادن کوپون، سهمیه بندی هاو غیره .

 

 کالای استاندرد : استاندرد به معنای معیار و نمونه است و کالای استاندرد به کالای گفته میشود که حداقل انتظارات مشتری در تولید آن تأمین شده باشد.

 

کالای مرغوب و نامرغوب : چنانچه کالای از حد اقل های مورد انتظار مشتری (استاندرد) برخوردار باشد به عنوان کالای مرغوب تلقی میگردد، در غیر این صورت کالای نامرغوب خواهد بود.

 

کالای با کیفیت : کالاهایکه نیاز ها و رضایت مشتری را بیش از حد انتظار وی تأمین نماید ، کالای با کیفیت گفته میشود.

نظرات 2 + ارسال نظر
نیلوفر 1389/11/02 ساعت 10:10 ب.ظ http://www.khmrh.blogfa.com

خیلی به دردم خورد ممنونم

وصال 1391/08/27 ساعت 12:23 ب.ظ

سلام مرسی مطالبت واسه اقتصاد خرد عالیه

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد